Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden
Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden

Chinese kruiden

Acupunctuur en kruidentherapie worden regelmatig gecombineerd toegepast. Ik herinner mij uit de stage in Beijing dat de patiënten die in het ziekenhuis met acupunctuur behandeld werden ’s ochtends een kan met kruidenthee kregen. De samenstelling van die thee werd per patiënt individueel bij de ziekenhuisapotheek samengesteld, afgestemd op het energetische patroon van de patiënt.

De eigenschappen van de kruiden

De kruiden worden ingedeeld naar hun energetische werking: zo wordt bijvoorbeeld beschreven hoe de thermische werking is. Het kruid kan een verwarmende, neutrale, koelende of echt koude werking hebben. Denk bijvoorbeeld aan gember wat bekend staat als verwarmend.
Ook wordt de smaak beschreven. Een licht zoet smakend kruid werkt vooral opbouwend en versterkend, een bitter kruid werkt drogend en ontgiftend. Zuur trekt meer samen.
Ook heeft elk kruid een eigen richting: het kan een dalende of een stijgende werking hebben: dalende werking is bijvoorbeeld belangrijk bij sommige hoofdpijnen, bij misselijkheid of bij overgangsklachten.
Elk kruid heeft ook een samenhang met een bepaalde meridiaan of een bepaald orgaan.

Er worden nooit enkelvoudige kruiden voorgeschreven maar altijd een formule van verschillende kruiden.
Er zijn vaste formules (honderden) die in zichzelf al een harmonische balans vormen. Zo’n formule kan nog wat worden verfijnd door iets toe te voegen wat bij deze individuele patiënt extra nodig is.

Bereiding

Traditioneel werden ruwe kruiden voorgeschreven. Zo kon men naar huis gaan een aantal zakken met wortelstokken, boomtakjes, bloemknoppen en dergelijke. Dit moest dan thuis een paar uur koken en trekken voordat het gebruikt kon worden.
In Nederland worden de kruiden nu ook in poedervorm aangeboden, ze zijn dan al in de voorgeschreven combinatie gekookt, gevriesdroogd en tot poeder gevormd. Ze zijn makkelijk in warm water op te lossen.
Er zijn strenge regels over misbruik van beschermde planten of diersoorten en de overheid controleert daar ook op. Een aantal traditionele formules is daarom aangepast met alternatieve kruiden.

Acupunctuur en kruiden

Het is niet altijd nodig om naast acupunctuur kruiden te gebruiken. Maar het kan soms de werking van de acupunctuur heel goed ondersteunen.
Vooral wanneer er sprake is van leegte van energie kunnen kruiden een opbouwende werking hebben. Het is dan goed om kruiden voor een langere tijd te gebruiken, terwijl de acupunctuur meer afgebouwd kan worden.

Natuurapotheek

De kruiden bestel ik voor u bij Natuurapotheek Pijnacker, zij staat garant voor controle en kwaliteit van de kruiden.

Copyright © 2019 | Disclaimer | website: Sbddesign.nl