Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden
Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden

Acupunctuur gunstig bij herstel tenniselleboog

Bij een tenniselleboog ontstaat er irritatie bij de aanhechting van de strekspieren aan de buitenzijde van de elleboog. Soms is er ook uitstralende pijn in de onderarm en pols. De pijn kan geprovoceerd worden door de arm te strekken en tegelijk de pols te buigen.
Een tenniselleboog hoeft niet per sé door tennisactiviteiten te worden geforceerd. Ook andere langdurige eenzijdige belasting kan deze klacht ontwikkelen.

Eind 2004 werd een wetenschappelijk artikel gepubliceerd in de Huang Ti, het blad van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur. In het artikel worden verschillende onderzoeken naar behandeling van de tenniselleboog naast elkaar gezet. In het artikel komt naar voren dat er nog geen goede reguliere behandeling bestaat. De meeste patiënten gaan naar de huisarts. Deze schrijft rust voor (‘even aankijken’), fysiotherapie of injecties met corticosteroïden. Uit het onderzoek blijkt dat dit vaak onvoldoende resultaat oplevert. Ook het gebruik van pijnstillers werkt niet afdoende. Uit de vergeleken onderzoeken blijkt dat acupunctuur wel helpt bij pijnbestrijding en herstel van de klachten. Over het algemeen geldt dat hoe eerder er behandeld wordt hoe sneller het herstel inzet.

Het is natuurlijk ook van belang het ontstaan van klachten te voorkomen. Zo kan het helpen om aan het begin van het tennisseizoen het spel te starten in warme kleding. Een goede warming-up is ook belangrijk: dribbelen, rekoefeningen en inspelen. De bespanning van het racket moet voldoende flexibel zijn en ook nieuwe ballen zijn vaak beter voor de belasting van de arm. Ontspannen spelen helpt irritatie aan spieren en pezen voorkomen. Ontwikkelt zich echter toch een tenniselleboog dan kan acupunctuur helpen bij herstel.

Artikel uit Sport in Hilversum: Hilde van der Heijden

Copyright © 2019 | Disclaimer | website: Sbddesign.nl