Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden
Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is van oorsprong een Chinese geneeswijze die in het Westen steeds meer erkenning krijgt. Onderzoeken tonen de werkzaamheid van acupunctuur aan. De bedoeling van acupunctuurtherapie is het bevorderen van gezondheid en het verlichten van (pijn) lijden. Er kunnen allerlei klachten behandeld worden. Zie onder ‘Indicaties’.

Een acupuncturist kijkt naar de verdeling en doorstroming van vitale energie in het lichaam en onderzoekt of de energie in balans is. Ze kijkt bijvoorbeeld naar de verhouding van de energie boven- en onderin het lichaam of naar de balans tussen warmte en koude. De Chinezen zeggen: “We kijken naar het evenwicht tussen yin en yang, als die twee krachten uit balans zijn, ontstaan er klachten”.

In het lichaam zijn energiebanen aanwezig: ze heten meridianen. Daarop liggen acupunctuurpunten. Er zijn meer dan 350 punten beschreven. Door naaldjes in te brengen in die acupunctuurpunten wordt de energiebalans beïnvloed. Daardoor kunnen klachten verminderen en wordt ook de weerstand beter.

Een andere oorspronkelijke manier om de werking van acupunctuur te verklaren is het denken volgens het 5-fasensysteem of het 5-elementensysteem. Hierin zijn organen, meridianen, weefsels, zintuigen, smaken en emoties volgens een bepaalde wetmatigheid ingedeeld. Onderlinge disbalans kan klachten of ziekte verklaren. Door het zetten van naaldjes worden de verstoringen verbeterd.

Er zijn tegenwoordig ook steeds meer moderne westerse onderzoeken die laten zien dat acupunctuur invloed heeft op allerlei stoffen in het lichaam: stoffen die te maken hebben met de doorbloeding, met pijnbestrijding of met de afweer. Via een hersenscan kan men zien dat bepaalde hersendelen oplichten bij het behandelen van specifieke punten. In 2008 is er een goed leesbaar boek uitgekomen over allerhande acupunctuuronderzoeken, ‘Met het oog op de naald’ van prof. dr. Jan M. Keppel Hesselink en drs. David J. Kopsky.

Lees verder:

Copyright © 2019 | Disclaimer | website: Sbddesign.nl