Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden
Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden

Burnout, hoe doorbreek ik de cirkel?

Burn-out is een eenvoudig boekje waarin het proces van burnout raken uitgebreid beschreven en uitgelegd wordt. Wat naar voren komt is dat burnout niet zomaar moe is en dat het ook niet hetzelfde is als overspannenheid. Bij een burnout is de batterij zo leeg dat ook uitrusten en ontspannen niet meer helpt.
Koch en Kühn beschrijven het burnoutproces in 7 fases, beginnend bij de eerste waarschuwingssymptomen zoals grote vermoeidheid naast een grote werkdrift, tot de laatste fase van vertwijfeling, negatieve gedachten en gevoel van ernstige hopeloosheid.
Ze geven veel voorbeelden van klachten die zich kunnen uiten op lichamelijk, emotioneel en geestelijke gebied.
Daarnaast beschrijven ze ook welke mensen gevoelig zijn voor het opbouwen van een burnout (bijvoorbeeld erg gemotiveerde en verantwoordelijke personen). En ook welke (werk)omstandigheden ongunstig kunnen zijn (bijvoorbeeld weinig te zeggen hebben, onduidelijk beleid).
Er wordt ook stil gestaan bij de invloed van eigen onderliggende gedachten die je motiveren iets wel of niet te doen (bijvoorbeeld ‘als ik dit project tot een goed einde breng, zal iedereen mij waarderen’).
Het boekje neemt de lezer als het ware bij de hand om te laten zien hoe burnout kan ontstaan, wat je in een vroeg stadium kan herkennen en wat je er zelf (ook preventief) aan kan doen.
In elk hoofdstuk staan naast herkenbare voorbeelden een paar oefeningen en opdrachtjes om je eigen inzicht te vergroten: het is dus ook een doe-boek.

Axel Koch en Stefan Kühn zijn psychologen die al jaren rond het thema burnout werken, zowel in onderzoek als in cursussen en trainingen.

Burn-out
lijkt mij een goed boek voor mensen met gevoelens van drukte, vermoeidheid en stress die daar meer inzicht in willen krijgen en er iets mee willen doen.
Koch en Kühnbe beschrijven wel een valkuil: wanneer je zelf echt ìn een burnoutproces zit, is het moeilijk de signalen ervan goed te herkennen. Juist omdat je waarschuwingssignalen (onbewust) liever niet ziet. Soms heb je daar hulp van buiten voor nodig zoals collega’s of een therapeut. Wat acupunctuur kan doen bij burnout kunt u verder lezen in de column burnout.

Burn-out
Hoe doorbreek ik de cirkel?
Axel Koch en Stefan Kühn
Uitgeverij Deltas
ISBN 90-438-0942-x

Zie ook de column Burnout

Hilde van der Heijden

Copyright © 2019 | Disclaimer | website: Sbddesign.nl