Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden
Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden

“De drie dorpen”, Chinese namen in de acupunctuur

Wat zo leuk is in de acupunctuur zijn de Chinese namen van de acupunctuurpunten. Die namen zijn al eeuwen geleden verzonnen. Het zijn niet zomaar namen, maar ze omschrijven beeldend wat zo’n punt doet. Dit in tegenstelling tot de praktische Nederlandse namen: maag 36 , dikke darm 4 of milt 6 etc. Als je zo’n Chinese naam goed in je opneemt en begrijpt dan hoef je niet meer uit je hoofd te leren wat dat punt voor functie heeft. Dan zie je dat als het ware voor je.
Zo is er het punt Zù San Li: ¨Het punt van de drie dorpen¨. Dit punt ligt op het onderbeen op de maagmeridiaan. De maag wordt in de acupunctuur vergeleken met een grote graanschuur. Van daar uit wordt gezorgd voor de energiebevoorrading. Het is een heel goed punt om weer energie op te doen. De Chinezen zeggen dan:
prik Zù San Li en je hebt weer energie om drie dorpen verder te lopen! Je kunt het zelf ook masseren.

Het punt Bing Feng ligt boven aan de rug bij de schouder. Als je je arm omhoog doet ontstaat er een dalletje. Daar wil in ons winderige landje nog wel eens koude of tocht naar binnen komen, waardoor de schouder vast gaat zitten. Bing Feng betekent ¨de wind grijpen¨: als de acupuncturist daar prikt, trekt hij als het ware de wind (en mogelijke koude) weer naar buiten en ontspant de schouder.

Yin Ling Quan kun je heel ruim vertalen als ¨Modderpoel onder aan de berg¨. Dit punt ligt net onder de knie (de berg) in een holte. Het is een punt van de miltmeridiaan, welke geprikt wordt als de milt onvoldoende vocht kan verwerken. Er blijft dan vocht of damp achter in het lichaam. Je kunt dat bijvoorbeeld zelf merken aan een opgeblazen gevoel en wat dunne ontlasting. In dit waterpunt onder aan de knie blijft als het ware de zware energie hangen, het komt niet tegen de berg op. Prikken van Yin Ling Quan stimuleert de milt in zijn functie om de damp op te lossen, zodat er lichtere energie ontstaat. De ‘modder’ verdwijnt en de patiënt voelt zich meer helder.

Er zijn van die mooie namen zoals Feng Long, wat betekent:
¨Rijke overvloedige voorspoed¨. Ik kan mij voorstellen dat een collega van mij deze veelbelovende naam voor haar praktijk gekozen heeft.

Er zijn ook namen die op de geestkracht slaan: dan staat het woord Shen in de naam. Zo heb je ¨de poort, de weg en het paleis van de geest (Shen Men, Shen Dao en Shen Ting). Deze punten hebben vaak een psychische functie, bijvoorbeeld ter kalmering van onrust, of voor een meer heldere geest. Shen Men bijvoorbeeld wordt geprikt als mensen onrust in hun hoofd ervaren waardoor ze slecht slapen.

Jing Ming of ¨Bright Eyes¨ helpt bij het bewerkstelligen van een heldere blik. Het ligt net tussen neus en oog, het helpt bij allerhande oogproblemen zoals het tranen bij hooikoorts. Jing Ming is overigens ook de naam van een acupunctuuracademie in België, dat zal wel staan voor een heldere visie. Het punt is handig om samen te prikken met Ying Xiang bij de neus: ¨Het verwelkomen van de reuk en geuren¨.

En wat te denken van Anmian of ¨Vredige slaap¨. De werking spreekt eigenlijk al voor zich. Ik denk dat ik die nu maar kies om een goede nacht te gaan maken en alle muizenissen over de Chinese namen te laten rusten.

Hilde van der Heijden

Copyright © 2019 | Disclaimer | website: Sbddesign.nl