Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden
Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden

Hoezo goede voornemens

Het is een bekend gespreksonderwerp zo in de laatste dagen van december: de goede voornemens. Wie heeft niet ooit vol goede moed gezegd: ¨ja, in het nieuwe jaar ga ik gezonder eten, minder roken, meer naar de sauna en beter voor mezelf zorgen¨.
Misschien meende je dat helemaal oprecht en heb je het ook wel enkele dagen of weken volgehouden. Maar ach, dan vergeet je het weer en val je terug in oude gewoonten.

Eén januari is een prettige peildatum. Je kan dan op 4 januari zeggen; ik heb het hele jaar nog niet gerookt, dat voelt lekker schoon. Je weet dat je goed bezig bent. Je kunt je ook makkelijk vergelijken met anderen; hoeveel heb jij dit jaar al gerookt? Goede voornemens rond één januari; dat helpt!

Over motivatie bestaan overigens verschillende opvattingen.

De overheid bijvoorbeeld doet veel aan informatieverstrekking via kranten en televisie. Ze gaat er vanuit dat meer kennis over gezond gedrag vanzelf leidt tot gewenste veranderingen.
En inderdaad: weten wat wel en niet goed is voor je gezondheid geeft inzicht, het kan je helpen bij het maken van keuzes.

Binnen de psychologie wordt er vooral op gewezen dat men beloond moet worden voor positief gedrag. Dit kan ook een hele goede steun zijn. Heb je een week bijvoorbeeld niet gerookt, dan mag je een nieuwe CD kopen en alle collega’s zullen voor je klappen!

In het reclamevak gaat het vooral om identificatie met de held of het idool. Gelukkig zijn de filmsterren met hun hoofd in een wolk rook tegenwoordig niet meer zo populair.

Maar naast al deze beïnvloedingen van buiten af is er ook motivatie van binnenuit nodig. Wil je stoppen met roken dan is het goed om bij jezelf stil te staan om in contact komen met innerlijke drijfveren en behoeften. Het is goed om je bewust te worden waarom je graag rookt. Als dat bijvoorbeeld te maken heeft met behoefte aan ontspanning dan kun je zoeken naar andere manieren om te ontspannen. Het kan ook helpen je af te vragen hoe je eerder in je leven veranderingen gerealiseerd hebt; wat heeft je toen geholpen? Als je van te voren een plan maakt dat persoonlijk op jouw situatie is afgestemd, heb je altijd meer kans van slagen.

Acupunctuur kan ondersteunen. Maar ook als je daar gebruik van maakt, zul je zelf goed gemotiveerd moeten zijn; het omzetten van goede voornemens in actie blijft iets wat je zelf moet volhouden. Acupunctuur kan helpen bij het verminderen van ontwenningsverschijnselen. En het helpt om beter te kunnen concentreren, minder stress of onrust te ervaren. De kans van slagen wordt daarmee verhoogd. Plannen maken, gecombineerd met persoonlijke voorbereiding zijn dus heel belangrijk.

Hilde van der Heijden

Nb (Sinds juni 2008 heeft de overheid een actiever beleid ingezet tegen roken).

Copyright © 2019 | Disclaimer | website: Sbddesign.nl