Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden
Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden

Hooikoorts voorbij

Heerlijk dat voorjaar. Je doet je te goed aan die eerste warmte.
Het is de ontluikende yange energie die je voelt, de energie die verwarmt en naar buiten gericht is. Het is de energie die zorgt dat allerhande plantjes boven de grond komen, die zorgt dat bloemknoppen openen en die maakt dat we zelf ook de ramen open zetten en naar buiten willen. Die ons zelf opent.

Bij het voorjaar hoort ook het element hout: het element van het nieuwe begin, de geboorte en groei.

Hooikoorts heeft meestal niets met hooi te maken. Hooikoorts is een afwijkende reactie van het lichaam op vreemde stoffen. De verdediging van het lichaam zorgt voor een te heftige afweerreactie waar we last van krijgen. Dat weten mensen die vroeg in het voorjaar last hebben van niezen en geïrriteerde ogen maar al te goed. In februari en maart zijn de pollen van de els en de hazelaar actief, om al snel door de es en de berk gevolgd te worden. De grassen zijn pas in de zomer aan de beurt. Door de zachte winters lijkt het hooikoortsseizoen tegenwoordig iets vroeger te beginnen.

Met acupunctuur kan de jeuk, de neusloop en het geïrriteerde gevoel behandeld worden. Hooikoorts kan te maken hebben met een disbalans van het houtelement. De vrije stroom van de energie is verstoord en de symptomen kunnen heel plotseling optreden.

De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur heeft in 1997 een landelijk onderzoek laten uitvoeren naar behandeling van hooikoorts. Er deden ruim 2000 patiënten aan mee.
De resultaten waren positief: na acupunctuurbehandeling had 61% duidelijk minder klachten of was geheel klachtenvrij, 17% had iets minder klachten en 11% merkte geen positief resultaat (en 11% vulde de enquête fout in).

Uit een ander onderzoek komt naar voren dat mensen met ¨simpele hooikoorts¨ (geen andere ziektesymptomen erbij) makkelijk te behandelen zijn. De meer gecompliceerde vormen hebben langere behandeling nodig, waarbij ook het grondpatroon van de energie wordt aangepakt.

Er wordt aangeraden de behandeling van hooikoorts te starten een paar weken voordat er gewoonlijk symptomen optreden. En als het dan goed resultaat oplevert, is het toch nog mogelijk om heerlijk vrij van het voorjaar en de zomer te genieten.

Hilde van der Heijden

Copyright © 2019 | Disclaimer | website: Sbddesign.nl