Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden
Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden

Hooikoorts

Hooikoorts is een overgevoeligheidsreactie van het lichaam op stuifmeelkorrels (pollen) van windbestuivende planten en bomen en grassen. In feite is het afweermechanisme van het lichaam in de war. De op zichzelf onschadelijke pollen worden als indringers beschouwd en het lichaam maakt een stof aan, histamine, om ze te bestrijden. Sommige mensen verdragen de stof niet en krijgen vervolgens hooikoorts. Vooral pollen van de berk en van een onopvallende plant als bijvoet (Artemisia Vulgaris) zijn vaak boosdoeners.
Hooikoorts gaat gepaard met een grote verscheidenheid van symptomen. Het leidt tot overprikkeling van de slijmvliezen van neus en keel, en het kan jeukende, tranende en branderige ogen veroorzaken. Ook niezen en benauwdheid komen veel voor. Alle reden om er iets aan te doen.

Acupunctuur kan met succes ingezet worden in acute gevallen van hooikoorts, maar wij bevelen toch aan om al in een eerdere fase met de behandeling te beginnen. Omdat hooikoorts te maken heeft met een niet goed werkend afweermechanisme, zal de acupuncturist de behandeling daarop richten. In de acute periode richt hij zich meer op de vervelende symptomen.

(Bron: NVA)

Lees ook de column Hooikoorts voorbij.

Copyright © 2019 | Disclaimer | website: Sbddesign.nl