Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden
Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden

Overgang (menopauze)

Tijdens de overgang verandert er veel in het lichaam van de vrouw. De hele hormoonhuishouding verandert en dat heeft nogal wat consequenties. Op zich is de overgang niet een ziekte maar een natuurlijk proces. Als dat rustig verloopt is er niets aan de hand en is het absoluut niet nodig om een behandeling te zoeken.
Maar er kunnen ook vervelende klachten optreden zoals opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen of vermoeidheid. Dan is behandeling wel gewenst.

Volgens de Chinese filosofie is de zogenaamde Nier-energie in het lichaam de meest basale energie. Deze energie vermindert in de loop van het leven. De Nier-energie heeft een yin- en een yang pool. Als de yin-pool (rust en koelte) sneller afneemt dan de yang-pool (actie en warmte) dan ontstaat er af en toe een gevoel van verhitting zoals vrouwen in de overgang dat kunnen ervaren. Emotionele spanning of drukte kunnen dat nog verergeren.

Acupunctuur bij overgangsklachten heeft tot doel de yin-energie te bevorderen om de warmte-opwellingen te verminderen. Dit kan door yin-meridianen en yin-punten op meridianen te stimuleren. Deze behandeling kan eventueel met kruiden ondersteund worden. Minder koffie, alcohol of hete kruiden kan ook al helpen. Vrouwen voelen zich na behandeling minder overgeleverd aan de hormonen en voelen zich veelal stabieler of beter in hun vel.

Copyright © 2019 | Disclaimer | website: Sbddesign.nl