Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden
Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden

Stress

De mens is een uniek wezen dat in staat is om zich voortdurend aan te passen aan veranderende omstandigheden, zowel lichamelijk als geestelijk. Bij onverwachte gebeurtenissen reageert het lichaam direct door het aanmaken van adrenaline. Dat kan helemaal geen kwaad, integendeel; het houdt ons scherp, het concentratievermogen is maximaal en we kunnen beter presteren. Deze vorm van spanning, of stress, is gezond, en hoort bij het leven.
Maar als we te veel of te vaak achter elkaar met spanning te maken krijgen – en tussendoor niet kunnen ontspannen – wordt het een andere zaak. We lopen dan kans om overspannen te raken of met de diagnose ‘burnout’ in de ziektewet terecht te komen.

Bij het voorkomen van stress is het de kunst om de juiste balans te vinden tussen wat ‘moet’ en wat ‘kan’. En te luisteren naar de waarschuwingssignalen die het lichaam ons geeft, zoals erge moeheid, prikkelbaarheid, spierspanning, hoofdpijn of slecht slapen.
Een acupunctuurbehandeling zal gericht zijn op ontspannen van het lichaam en het herstel van de energiebalans. De acupuncturist kan u tevens helpen bij het vinden van activiteiten die u ontspannen. Het kan soms zinvol zijn om samen te werken met de huisarts of een fysiotherapeut, het maatschappelijk werk of de Arbo-dienst. Als de kans op herstel hierdoor groter wordt, zal de acupuncturist dit zeker adviseren.

(Bron: NVA)

Lees ook de columns Burnout en/of ’t zijn allemaal spanningen.
Lees ook de boekbespreking Burnout, hoe doorbreek ik de cirkel?

Copyright © 2019 | Disclaimer | website: Sbddesign.nl