Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden
Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden

Vermoeidheid

Er zijn nogal wat oorzaken voor vermoeidheid. Door overmatig sporten bijvoorbeeld, of na een operatie of ziekte. In het algemeen is vermoeidheid kortdurend en herstelt het organisme zich snel. Maar als de klachten aanhouden of het dagelijkse leven gaat beïnvloeden dan is het zaak om er iets aan te doen. Dat geldt zeker ook voor vermoeidheid die het gevolg is van stress want anders kan dit leiden tot overspannenheid, depressie of burnout.
We kunnen geestelijk moe zijn, lichamelijk of een combinatie van beide. Bij lichamelijke vermoeidheid voelt het lichaam of de ledematen zwaar aan. Er is nauwelijks energie om nog iets te ondernemen. Bij geestelijke vermoeidheid is er sprake van een zwaar gevoel in het hoofd en een zekere dufheid. Vaak gecombineerd met verminderde concentratie en lusteloosheid.

De acupuncturist wil natuurlijk graag weten wat de oorzaak van de vermoeidheidsklachten is. In een eerste vraaggesprek zal dan ook uitgebreid worden ingegaan op uw functioneren, zowel lichamelijk als emotioneel. Dat ligt geheel in de lijn van de acupunctuur die de mens immers in zijn totaliteit beschouwt. De behandeling zal er – afhankelijk van de oorzaak- in het algemeen op gericht zijn om de zelfgenezende kracht van het organisme te stimuleren. Zodat u na een aantal behandelingen al dan niet aangevuld met hulp vanuit andere therapieën (yoga, fysiotherapie) weer met vernieuwde energie in het leven kunt staan.
In veel gevallen maakt de acupuncturist, naast het aanprikken van de acupunctuurpunten, gebruik van moxa, dat is een verwarmend kruid wat de energie weer in beweging brengt.

(Bron: NVA)

Lees ook de column Lentekriebel of voorjaarsmoe.

Copyright © 2019 | Disclaimer | website: Sbddesign.nl