Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden
Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden

Lekker eten in de klas

(een verslagje)
Bij binnenkomst in het leslokaal in het Berghotel in Amersfoort zie ik dat er een gehele mobiele keuken wordt geïnstalleerd inclusief aanrecht, fornuis, oven, water aan- en afvoer. Een kast met potten en pannen en handig en milieuvriendelijk keukengerei wordt binnengereden. Even denk ik aan het programma Life & Cooking, maar nee, ik ben terechtgekomen in de éénjarige opleiding voedingsleer van academie Qing-Bai.
Betteke Visserman stelt zich voor. Haar achtergrond is zowel modern westers als traditioneel oosters gerelateerd. Ze neemt een schat aan ervaring mee op gebied van natuurvoeding en kookstijlen.

Op systematische wijze leert ze ons achtergronden over voedselkwaliteit, voedselvertering, vitamines en mineralen, de werking van koolhydraten, eiwitten en vetten.
En daarbij sneuvelt menig fabeltje: het broodje gezond blijkt lang niet zo gezond te zijn als iedereen wel denkt, en ‘3 glazen melk per dag’ is niet dé remedie tegen osteoporose. Denk je goed te doen door soja te eten, zitten daar ook weer maren aan vast.
Het is goed om haar verhaal áchter de voeding te horen en kritisch te leren kijken naar producten en diëten met allerhande gezondheidsclaims. Wat worden we soms toch voor de gek gehouden!

De voedingsprincipes van Betteke zijn simpel: gebruik vitale, verse, volwaardige producten, liefst uit eigen regio. Houd het koken eenvoudig en doe niet te veel ingrediënten bij elkaar.

Tijdens het praktijkgedeelte van de lessen mochten we zelf aan de slag. Zo proefden we zo’n 20 soorten verschillend klaargemaakte rijst (een heel bijzondere rijsttafel!). Dat maakt bewust van de verschillende geuren, smaken en
verdere kwaliteiten.
Ook experimenteerden we met allerhande kookstijlen (stomen, stoven, frituren): die hebben verschillende invloed op de energetica van het voedsel. Probeer maar eens het verschil te ervaren tussen het eten van een rauwe appel (koel en fris) of een portie gekookte appeltjes met kaneel (verwarmend en meer drogend).
Het is belangrijk om de energie van voeding af te stemmen op het energiepatroon van degene die het eet (overleg het met uw acupuncturist).

Zo hebben we veel lekkere gerechtjes uitgeprobeerd, allemaal biologisch en met zorg klaargemaakt: “dat lekker ook zo gezond kan zijn” of was het nou andersom?
Koken mag van mij worden verheven tot kookkunst, want een goede kok draagt bij aan gezondheid, vitaliteit en geluk.
Beter worden is genieten. Ik wens de hele gezondheidssector de allerbeste koks toe!

Hilde van der Heijden

Recept lezen: gevulde appeltjes uit de oven.

Copyright © 2019 | Disclaimer | website: Sbddesign.nl