Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden
Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden

Stress en acupunctuur

Als ik u iets moet uitleggen over hoe men vanuit de acupunctuur aankijkt tegen behandeling van stress, kan ik er niet omheen eerst iets over de achtergrond van de Traditionele Chinese Geneeskunde te vertellen.
Want eigenlijk moet u eerst een beetje ‘Chinees’ leren denken.
De Chinese acupuncturist bekijkt de wereld vanuit de begrippen Yin en Yang. Alles wat in en om hem heen is, deelt hij in in méér of mìnder yin of yang (bijvoorbeeld warm of kouder, leeg of meer vol).
Daarnaast bestaat er een nog verfijnder systeem om de wereld om ons heen in te delen en te begrijpen: het Vijf Elementen systeem.
Dat gaat over de elementen Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water.
Aan al deze bovenstaande elementen zijn bepaalde kwaliteiten toegekend die men in de natuur, in de mens en in levensprocessen terug kan vinden.
Zo is bijvoorbeeld het element Vuur verbonden met hoogzomer, met de mens in de bloei van zijn leven, met het hart en met onderlinge communicatie.
Het element Aarde heeft te maken met de nazomer, met oogsten, en ook met de energiebevoorrading in het lichaam zelf; de maag en de milt.

Stress heeft direct invloed op het element Hout.
In een evenwichtige situatie zorgt Hout-energie voor een vloeiende en onbelemmerde doorstroming van energie, bloed en emoties. Het zal de energie overal in het lichaam ondersteunen en met name zorg dragen voor soepele spieren en pezen. Je kan dat zelf ervaren door het gevoel lekker in je vel te zitten en je voelt je mentaal evenwichtig.
Wanneer Hout-energie bij stress uit balans raakt, zal dus de energie gaan stagneren. Dat kan iemand merken aan pijnlijke stramme spieren, of aan nek- en schouderpijn.
Er is een te hoge spanning in de spieren. Je kan het gevoel hebben letterlijk teveel ballast op je schouders te hebben. Omdat je nog genoeg energie hebt, zul je waarschijnlijk gewoon doorgaan met je drukke programma.
Door de remmende invloed van het element Hout op Aarde zal vaak ook de Aarde- energie stagneren, wat een gestrest persoon kan merken aan maag- en darmbezwaren. In de reguliere geneeskunde wordt de nauwe relatie tussen stress en een maagzweer ook onderkend.
Als de Hout-energie nog langer uit balans blijft, gaat er mogelijk ongecontroleerd Vuur ontstaan: wat zich kan uiten in irritaties, hoofdpijn of hartkloppingen. Het geeft een gevoel van onaangename onrust. En soms kun je (onbedoeld) ineens uitvallen.
Uiteindelijk zal de energiebevoorrading verminderen en zal er een gevoel van moeheid ontstaan. Depressie en uitputting liggen dan op de loer; er is geen energie en geen vuur meer om het systeem op gang te houden. Omdat het Hout-element ook te maken heeft met grenzen stellen en assertiviteit, wordt het later in het proces nog moeilijker om voor jezelf op te komen en de broodnodige rust te creëren voor herstel.

Behandeling van stress door middel van acupunctuur.
Zoals bij de meeste klachten geeft een behandeling in de beginsituatie het snelste resultaat.
In het begin van het ziekteproces is er namelijk nog genoeg energie, alleen is deze energie gestagneerd.
Later in het proces is er niet meer alleen sprake van stagnatie maar ook van leegte en uitputting.
Er zijn verschillende naaldzettingen om de verschillende klachten te verminderen. Er zijn punten op de meridianen (energiebanen) die specifiek werken op herstel van Hout- of Aarde- energie of op de combinatie ervan.
Er zijn ook punten die juist op de spierspanning werken, of een heel lokaal effect hebben op verbetering van de circulatie en bloedsomloop.
Ook zijn er naaldzettingen die specifiek op ontspanning werken, of op energieopbouw. Wanneer de balans van het Hout-element herstelt, zal iemand weer meer grip krijgen op zijn/haar eigen situatie en betere keuzes kunnen maken. Herstel bij stress is dus een wisselwerking tussen energiehuishouding en gedrag.
Een voorbeeld van zo’n acupunctuur behandeling bij stress kunt u lezen in de column ’t zijn allemaal spanningen.

Hilde van der Heijden

Copyright © 2019 | Disclaimer | website: Sbddesign.nl