Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden
Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden

‘t Zijn allemaal spanningen…

Ik zal haar mevrouw A. noemen. Ze zei het al aan de telefoon: ¨ik heb een hoop klachten, maar ik weet waar het vandaan komt en het is maar tijdelijk, ‘t zijn allemaal spanningen¨.
Toen ze kwam zag ik het gelijk: spanning, vooral in de spieren, en een enorme alertheid in haar bewustzijn. Ze vertelde dat haar spieren zeer deden. En dat ze maagpijn had en een opgeblazen gevoel na het eten. Dat haar darmen geluid maakten en verkrampten. Soms had ze hoofdpijn met pijnpunten onder aan de schedel. Verder was ze moe, maar.. ze moest verder, vond ze zelf.

Van kinds af aan al had zij geleerd om niet te veel stil te staan bij zichzelf, maar te proberen flink te zijn en door te gaan. Toen ze ouder werd kon ze dat goed gebruiken bij haar eigen zaak waar zij zich voor 120% moest inzetten. En ook nu kwam dat weer goed van pas want een dierbaar familielid was ernstig ziek, drie maanden geleden had ze een vriendin verloren, en op het werk was er een tekort aan personeel.

Mevrouw A. behoort tot de groep mensen, die zich om anderen bekommert en die zich graag inzet voor een goede zaak. Het is fijn dat deze mensen er zijn. Maar hoe moet het als zij er zelf ziek van worden, of het niet meer vol kunnen houden?

Mevrouw A. ontdekte dat ze door al die problemen van anderen helemaal niet meer bij zichzelf stilstond.

Terwijl ze op de behandelbank lag en een aantal naalden hun ontspannende werk deden, herinnerde zij zich dat haar lichaam de afgelopen periode al vele signalen van overbelasting had aangegeven. Ze had er alleen geen tijd voor genomen om er naar te luisteren. Deze bewustwording was heel belangrijk en het begin van haar herstel.

De weken daarna nam mevrouw A. een besluit om haar gezondheid voorrang te geven. Ze probeerde te voelen wat ze daarvoor nodig had: tijd om tot rust te komen, manieren vinden om zich te ontspannen, dingen doen die ze leuk vindt om te doen.

Ze bracht het ook in de praktijk: ondanks haar schuldgevoel gaf zij op haar werk aan dat zij die week niet kon overwerken en ze vroeg iemand mee om te gaan wandelen langs het strand. Ze ging wel op bezoek bij het zieke familielid want dat vond ze belangrijk, maar ze bleef niet zo lang. Tussendoor kwam er nog wel eens een huilbui naar boven maar dat luchtte ook wel op.

Al met al kreeg ze het gevoel dat ze haar leven weer een beetje aan kon. Ondanks de problemen die er ook waren, maar, zo zei ze ¨het is net of het nu wat meer op afstand blijft¨. Veel prettiger en wel zo gezond, glimlachte ze.

Hilde van der Heijden

Copyright © 2019 | Disclaimer | website: Sbddesign.nl