Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden
Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden

Vragen over acupunctuur

Op een verjaardag, tijdens een visite, op mijn werk; overal krijg ik vaak dezelfde vragen. Kennelijk spreekt acupunctuur tot de verbeelding en willen mensen hun ideeën checken. ¨Hoe groot zijn die naalden?¨, hoor ik dan met enig afweer in de stem, ¨het zijn toch geen breinaalden?¨
Ik zou ze graag rondsturen; die naaldjes van maar een enkele millimeter dikte en een paar centimeter lang. Acupunctuurnaaldjes zijn heel fijn, omdat er geen vloeistof doorheen hoeft. Ze worden maar een stukje in het lichaam gestoken om de energiebanen te bereiken. Dit in tegenstelling tot injectienaalden die hol zijn omdat er een medicijn doorheen gespoten moet worden.

¨En doet het dan geen zeer?¨ is vaak de volgende vraag. En opnieuw blijken hierover allerhande ideeën te bestaan.

Het inbrengen van de naaldjes gaat heel vlug en dat voelt als een prikje. Dat komt omdat er in de huidlaag vrij veel pijnsensoren zitten. Per plek op het lichaam is dat verschillend. Zodra de naald daar doorheen is, is het prikgevoel weg. Om contact te maken met de onderliggende energie, wordt het naaldje vaak nog even gemanipuleerd, bijvoorbeeld door er een beetje aan te draaien. Dat kan een uitstralend – of een drukkend gevoel geven. Soms is het ook even pijnlijk, maar dat duurt maar kort. Als de naald met rust gelaten wordt, voelt het zelden meer onaangenaam aan. Pijnbeleving wordt overigens ook beïnvloed door spanning;
als je wat bang of onzeker bent, dan zul je sneller schrikken wanneer je iets voelt.

Ik ben gewend om iedereen te laten liggen tijdens de behandeling. Het is dan gemakkelijker om te ontspannen en de adem rustig te laten stromen. De energie zal dan ook beter bewegen. Soms zet ik eerst twee naaldjes die helpen bij het ontspannen.

Er wordt ook regelmatig gevraagd naar het bestaan van energiebanen in het lichaam:
¨je kunt ze toch niet zien?¨ Dat klopt, er valt inderdaad niets te zien. Anatomisch lopen er geen zichtbare ‘energiebanen’ door het lichaam, zoals bloedvaten die wel duidelijk te zien zijn. Er is een theorie die zegt dat de energie in het lichaam de weg volgt via bindweefselplaten en structuren van een bepaalde weerstand.

Zolang er genoeg energie rond kan blijven stromen voelt iemand zich vitaal en lichamelijk en psychisch in balans. Door allerhande oorzaken kan de energie stagneren. Bijvoorbeeld door weersomstandigheden, door voedingsgewoonten, door een verwonding of door heftige emoties. Denk maar aan een stijve nek door tocht. Of aan een opgeblazen buik na een te grote maaltijd. Of aan pijnlijke nekspieren bij een te zware baan. Door een naaldje in het energiepunt te manipuleren, kan de energiestroom weer op gang komen en kom je weer lekkerder in je vel te zitten. Daarnaast is altijd het goed om samen te kijken naar wat iemand zelf kan doen om de gezondheid te blijven bevorderen; zowel lichamelijk als psychisch, bijvoorbeeld door voeding- en leefgewoonten aan te passen.

Hilde van der Heijden

Copyright © 2019 | Disclaimer | website: Sbddesign.nl