Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden
Acupunctuur in Hilversum - Hilde van der HeijdenAcupunctuur in Hilversum - Hilde van der Heijden

Yin en Yang

Dit is de monade, het symbool voor yin en yang.

Iedereen heeft er wel eens van gehoord, maar wat is het nu eigenlijk?

Yin en Yang zijn twee tegengestelde maar tegelijk ook weer aanvullende krachten die overal terug te vinden zijn. Ze zoeken altijd naar evenwicht, bij disbalans ontstaan er klachten.

Het Chinese karakter voor yin betekent ‘de noordzijde van de berg’. Daarbij horen begrippen als vocht, donkerte, rust, koude, winter en materie.

Yang wordt uitgedrukt door ‘de zuidzijde van de berg’. Daarbij horen droogte, licht, actie, warmte, zomer en energie.

Een acupuncturist maakt veel gebruik van bovenstaande begrippen, omdat de behandeling er op gericht is de balans tussen yin en yang te bevorderen. Iemand die het steeds koud heeft mist yange energie. Dat zie je soms bij vegetariërs:
zij eten geen vlees (yang) en vaak veel rauwkost (yin).

In onze moderne westerse maatschappij zien we veel mensen met een overschot aan Yang; drukke managers, hyperactieve kinderen, ontevreden supporters. Hun energie is naar buitengericht, druk, lawaaiig, soms geïrriteerd, de warmte stijgt op waardoor er een rode gelaatskleur ontstaat, of waardoor men hoofdpijn krijgt. Yange prikkels zoals werkdruk, televisie en sterke drank maken het erger.

In een acupunctuurbehandeling zet ik de naalden dan zò in het lichaam dat de energie gaat dàlen; uit het hoofd gaat en meer naar het centrum van het lichaam komt. Ik gebruik punten die wat ontspanning geven. Ik zal de yang kalmeren en het yin bevorderen.

Wat verder kan helpen het evenwicht te herstellen zijn dingen als regelmatig rust (yin) nemen of wat wandelen, minder hete (yang) kruiden in het eten doen. Een wit biertje met citroen (yin) is in dit geval beter dan een glas wijn (meer yang) en een boek lezen voor het slapen gaan, helpt meer dan naar een spannende film kijken.

Wanneer een patiënt weer gevoeld heeft hoe het is om in balans te zijn, voelt hij/zij vaak ook beter wat er nodig is om dat zo te houden. Dat is belangrijke winst.

Hilde van der Heijden

Copyright © 2019 | Disclaimer | website: Sbddesign.nl